Други

0 Коментара
Да си направим шоколад…..

Винаги можем да намерим повод да си направим домашен шоколад, да развихрим въображението си и да сътворим нещо с много любов….Още един довод ЗА домашното изкушение е това, че ще включим само натурални съставки за разлика от  повечето купени шоколади.

Това е първият ми опит, затова реших да направя само основата в два варианта: класически – с натурално какао и друг – с рожков. Следващите пъти ще разнообразя с ядки и ще експериментирам и  други подслаждащи средства.

Ето двете рецепти и резултатите от тях:DSCF0763 (2)

Вариант с какао:;

100 гр какаово масло

2-3 с.л. натурално какао (аз използвах пълномаслено)

2-3 с.л. кафява захар Мусковадо

Разтопяваме какаовото масло на водна баня, важно е котлона да е съвсем слаб, колкото да подгрее водата, но да не завира. Колкото по-ниска е температурата, толкова повече ще се запазят ценните вещества на продуктите. След като се разтопи маслото, аз го прехвърлих в купичка и добавих какаото. Върнах купичката на котлона, отново на водна баня и постепенно добавях захар, докато ми хареса вкуса. При използването на кафява захар тя не успява да се разтвори напълно в сместа – може и да има тънкост това да стане, но ще я откривам следващите пъти. След като се смесят добре съставките изсипваме в подходящ съд с равно дъно и прибираме във фризера за 15-20 мин, след което преместваме в хладилника. Ако не използвате силиконова форма, най добре поставете на дъното хартия за печене, за да отделите лесно шоколада, когато стегне. След около час шоколадът е готов. Ако сте използвали кафява захар, в шоколада остават хрупкави кристалчета, ако искате по-хомогенна смес – използвайте течен подсладител.

Вариант с рожков:DSCF0727 (2)

100 гр. какаово масло

2-3 с.л. брашно от рожков

1-2 с.л. мед (течен по възможност)

Процедираме както при първия случай, като разликата е, че с меда се получи много по-хомогенна смес. Друга разлика е, че при използването на мед след охлаждане шоколада е доста по-мек.

Лично на мен повече ми допадна втория шоколада с рожков 🙂 но не съм сигурна дали заради брашното от рожков или заради меда. Срещала съм и рецепти за шоколад с кокосово масло, но те ще останат за следващите опити…….

 

DSCF0763 (2)

Маркирани : ,

Вашият коментар