Новини

0 Коментара
Наближава житния режим – Какво, Как и Кога

Тази година Житния режим започва от 7-ми или 9-ти февруари, като по-разпространената дата е 9-ти.

Какво представлява житния режим?

Житния режим ни е завещан от Учителя Петър Дънов, като мощно средство за очистване на тялото и душата от насъбралите се тягости. До скоро той се спазваше най-вече от учениците на Дънов, но през последните години набира все по-голяма популярност. По своята същност това е период на строг пост, като се спазва определен ритъм на хранене с конкретни продукти. Същинстият режим се провежда 10 дни, но реално продължава повече, защото има 10 дни подготовка за режима и 10 дни захранване след това. Важно е да подходите отговорно и съзнателно към Житния режим като спазвате препоръките за подготовка, провеждане и захранване. Така той ще бъде максимално ефективен без да крие рискове за здравето ви. Това не е диета или начин да се свалят килограми, може би последното ще се случи, но не това е целта. Целта е да се възроди и душата на човека, не само тялото. За Дъновистите провеждането на Житния режим е свързано и с провеждането на духовни практики, упражнения и молитви. Последните не са задължителни, но е задължително да подходите към режима с положителна нагласа и увереност, че ще изкарате 10 дни в пост(дори и да не успеете). Възможно е през различните етапи да усещате леки неразположения на духа и тялото, което нормален резултат от очистващите процеси.

Подготовка:

Подготовката за Житния режим започва 10 дни преди началото на същинската част. Ако сте решили да започнете от 9-ти фервуари, то подготовката е от 30-ти януари. Тя се състои в поетапно изключване на храни от менюто – започва се с месото, яйцата, до 5 ден преди началото трябва да се изключат и млечните храни. Освен опростяването на менюто, постепенно трябва да се намаляват и приетите количества храна.

Провеждане на Житния режим

За същинското провеждане на режима ще са ви нужни: 1 кг жито(сурово за покълване, грухано или лимец), 30 ябълки, 90 ореха, Мед – около килограм (до 3 с.л. на ден), лимони(по желание) и вода – преварена или изворна. Тези количества се разпределят на равни части за 10-те дни.

Или на ден се приематIMG_6826_1024x768

100 гр. жито

9 ореха

3 ябълки

до 3 с.л. мед

5 до 8 чаши вода

към водата може да се добави малко прясно изтискан лимонов сок

Всичко това разпределено на три равни порции за закуска обяд и вечеря. Препоръчва се различните храни да се приемат отделно, като се започва с ябълката. Течностите да се пият не по-малко от час преди храненене.

За житото(лимеца) е нужна малка предварителна подготовка. Вариантите са няколко: да го консумирате варено, покълнало и накиснато в топла вода. Мненията са доста, затова моят съвет е да послушате тялото си и и да избере варианта, който най-много ви допада. С варенето нещата са ясни, но ви препоръчвам да варите житото ден за ден, за да бъде възможно най-пълноценно. Някои предпочитат да накиснат житото(лимеца) в термос за една нощ, тук е важно да се знае, че водата трябва да е топла, а не вряла. Може накисването да стане и затворен глинен съд. Ако сте решили да използване покълнало жито, то трябва да заложите първите 100 гр жито около 2 дни преди датата за начало на режима. И на всеки 8-12 часада премивате житото.

Захранване

Захранването започва на обяд на 10тия ден от режима, към житото се добавя е Ангелска супа. Тя се приготвя от три цели картофа, магданоз, лимон, вода и малко сол. Важното е при захранването да се действа бавно, без да се приемат големи количества храна. Постепенно в меюто добавяте зеленчуци, ориз, варива, плодове и ядки. Заложете на често хапване на малки порции. Млечните продукти трябва да се включат не по-рано от петия, шестия ден, а месото последно.

Препоръчваме ви преди да започнете режима да поговорите с човек, който го е правил и има опит и може да ви помогне да се справите с възникнали трудности и въпроси при провеждането му. Ако нямате такъв познат, то в интернет и социалните мрежи също може да намерите, много полезна информация.

Ако страдате от тежки хронични заболявания или приемате лекарства, преди да пристъпите към режима е най-добре да се консултирате със специалист.

Вашият коментар